Fűtésrendszerek gépi átmosása. Padlófűtés tisztítás, Fűtésrendszer tisztítás. Hőkamerás vizsgálattal.

Az alábbi sorokban próbálom leírni a fűtésrendszer tisztítás jelentőségét, szükségességét, előnyeit, aminek a figyelembevételével mindenki egy kicsit beleláthat ebbe a folyamatba.

Mindezt azért írom le, mert ezzel foglalkozom. Ha bármiféle kérdés felmerülne, kereshet a 06 30 8260130-as telefonszámon.                         Borbély János gázkészülékszerelő mester

A fűtésrendszer tisztítás, padlófűtés étmosás sajnos egy elkerülhetetlen folyamat, amit bizonyos rendszerességgel meg kell ismételni.  Mi is tudjuk hogy elég költséges, de érdemes  elvégeztetni.

Az elkoszolódott fűtésrendszer sok hibát okozhat a gázkészülék egyes részeiben, amiknek a javítása elég sokba kerülhet. Tehát ez inkább egy megelőzés. Ha egy szivattyú, egy hőcserélő, vagy bármilyen  alkatrésze a kazánnak olyan szinten tönkremegy a fűtésrendszerben lévő szennyeződések miatt hogy cserélni kell, ez igen nagy költséggel járhat, és lehet hogy napokig nincs meleg víz és fűtés. Bizonyos esetekben viszont a fűtésrendszerben dugulások is keletkezhetnek, amit úgy veszünk észre hogy néhány radiátor nem fűt eléggé.  Ekkor egyes helyiségek túlfűtöttek lesznek mert azt gondoljuk hogy ha emeljük a kazánon lévő hőfok állítási lehetőséget akkor akkor hideg helyiségben is melegebb lesz. Sajnos nem. Ha egy fűtésrendszer az első elindításkor jó volt,  és ha semmi nem változott akkor valami történt a fűtési körrel.. Meg kell keresni az okát. Ezt hőkamerás vizsgálattal lehet legegyszerűbben kideríteni.

Az általunk készített két videóban azt mutatjuk be, hogy a hagyományos vízzel való átmosás és a gépi átmosás között mi a különbség.

Az első videoban csak tiszta vízzel mossuk a rendszert, itt is látszik mi jön ki a radiátorokból, fűtésrendszerből. Természetesen már ez is egy nagyon jó dolog.

Mivel nem video szerkesztéssel foglalkozunk, nem látszik de később szinte tiszta víz jön ki a fűtésrendszerből. Most rákapcsoltuk az impulzusos mosást. Ilyenkor a gép levegőt ad a vízhez. Kicsit hangos a gép!

De látszik hogy még mennyi szennyeződés jön ki a rendszerből.

Sokszor felmerül a kérdés hogy régen sem kellett, most mi ez új h...ség.

Természetesen megértem az ilyen jellegű hozzáállást is. És jogos is a felvetés.  Régen a pincében lévő gravitációs elven működő gázkazánok karnyi vastagságú csővel voltak szerelve, és a csövek tervezetten szűkültek. És még  az segített a dolgon hogy a régi öntöttvas radiátorok alsó bekötése magasabban volt mint a radiátor alja. Ezért a szennyeződés megállt a radiátor aljában. Ez jellemző az acéllemez, és az alumínium radiátorokra is. Nagyon sok esetben az acéllemez radiátorok cseréje során azt tapasztaljuk hogy a radiátor meghibásodást az okozza, hogy a radiátorban lévő szennyeződés megáll a radiátor aljában és ez okozza a korróziót.

A régebbi, még nyílt égés terű  kazánoknál a hőcserélő még vastag rézcsövekből készült, ezek nem tudtak eldugulni. De ha gond is volt velük egy savazással meg lehetet oldani a problémát. A mostani kondenzációs gázkészülékek hőcserélője már sokkal másabb felépítésű. A fűtésrendszerben lévő szennyeződésekre nagyon érzékeny.

A fűtésrendszer mélyponti tisztítása.

A fűtési rendszerekben az iszapleválasztó, és az egyéb szűrők ellenére is megülepszik a szennyeződés  a mélypontokon. Ezt érdemes először fizikai módon eltávolítani. Ez csak a több szintes házaknál, lakásoknál értendő.

Ez esetben lehet hogy célszerű levenni a pincében, szuterénben, garázsban  lévő radiátort és lehetőség szerint átmosni egy kerti csapnál, lefolyóba, csatornába, vagy valami megfelelő helyre. De ha radiátorszelepek (ha vannak) elzárása után kiengedjük a radiátorban lévő vizet, és az ezzel jövő radiátoriszapot, akkor már nem visszük fel a  szennyeződést a rendszerbe  a mélyponti radiátorból a magasabban lévő kazánig.  Ekkor nem kell levenni a radiátorokat. Ez után el lehet kezdeni a fűtés rendszer  gépi mosását. Ezt tapasztalatból írom, mert sok esetben a mélypontokról olyan szennyeződés jön fel a felső szinten lévő kazánhoz ahol rácsatlakozunk a fűtésrendszer tisztító géppel, hogy tényleg egyszerűbb leengedni a pincében a garázsban a szennyeződés nagyját.

A radiátoriszap, az a fekete olajos lé, ami a radiátorban van, így jön ki a leghatékonyabban a radiátorból mélypontoknál. Ez nem vonatkozik sem a padlófűtésre, sem az azonos szinten lévő radiátorokra, sem  arra a fűtésrendszerre ami azonos szinten van a kazánnal.

Az elvégzett munkák tapasztalatai szerint, a megrendelők többsége azzal keresett fel bennünket, hogy a radiátor nem fűt teljes felületében, vagy a padlófűtés nem működik tökéletesen. Ilyenkor szükség van egy személyes helyszíni felmérésre, amikor átnézzük a fűtésrendszert. És valójában felmérjük a hibát. Ekkor hőkamerával átvizsgáljuk a radiátorokat, a fűtéscsöveket, és a padlófűtést. A hőkamerás vizsgálat már kimutatja a hiba valószínű forrását.

De nem minden esetben csak a fűtésrendszer hibájára foghatjuk azt hogy a fűtésrendszer nem tökéletes. Ha a kazán hőcserélője már el van víz kövesedve akkor már nem tudja átadni a gáz fő égője megfelelően a hőt  a fűtésrendszer felé.  Ez inkább régi készülékeknél fordul elő. Ilyenkor a kazánok általában kiállnak túlmelegedési hibakódra, és sokszor a víz forráshoz  hasonló (rotyogó hang) jön ki a készülékből. Ekkor a hőcserélő savazására van szükség.

A radiátoros fűtési rendszereknél, amikor csak egy átlagos lakásról beszélünk, és kazáncsere, cirkócsere történik érdemes, vagy javasolt egy gépi fűtésrendszer tisztítás. De megint a személyes tapasztalatom az, hogy a gázkészülékcserét végző szakember mérje fel azt hogy tényleg szükség van-e a fűtésrendszer gépi átmosására.  Mivel mi kazáncserével foglalkozunk  a www.kazancsere.hu is a mi oldalunk ezért elég sokszor találkozunk már a kazáncsere felmérése során azzal a kérdéssel hogy tényleg szükség van a fűtésrendszer átmosására. Nagyon hatékony dolog, de vannak anyagi vonzatai is. Egy fűtésrendszer átmosás megfelelő géppel 45.000.- ft-tól indul , plusz a hozzá szükséges adalékok ára ami 18-20.000.- ft Természetesen  mindenféleképpen azt kell javasoljuk a kazáncsere során  hogy meg kell csinálni. Nem is mondhatunk mást. Ezekkel a sorokkal nem biztos hogy mindenki egyetért de azt is figyelembe kell venni hogy a kazáncsere összköltsége elég sok. és sokszor már a fűtésrendszer átmosására nincs anyagi lehetőség. Viszont ha egy jó minőségű mágneses iszapleválasztót építünk be a rendszerbe, akkor egy kicsit tudjuk húzni a gépi fűtésrendszer tisztítást. De előbb utóbb úgyis el kell végezni.

A gépi fűtésrendszer átmosásának folyamata:

Tervezett munkánál, kazáncserénél a vegyszeres kezelés 2 részből áll. Első lépésben betöltünk egy folyadékot, aminek több napig/hétig kell keringeni a rendszerben. Ezt a fűtés rendszer átmosásakor a szennyeződésekkel együtt kimossuk a rendszerből. Ha elkészült a tisztítás, akkor kerül bele a második folyadék, ami már véglegesen benne marad a fűtésrendszerben. Nem tervezett készülékcserénél viszont már a kazán levételekor átmossuk egyszer a fűtésrendszert, hogy az új készülékbe már ne kerüljön bele a szennyeződés.

A fűtésrendszer  átmosása elött mindenféleképpen kell egy személyes felmérés vagy pár fotó a kazán bekötéséről. A rendszer tisztítása során a kazánt teljesen kizárjuk a gépi mosás köréből., hogy ne kerülhessen szennyeződés a kazánba. Ehhez lebontjuk a kazán bekötéseit, és átkötjük rendszer tisztításhoz szükséges csövekkel.  Amikor a tisztítás befejeződött minden bekötést visszakötünk.  Mivel  már említettem hogy kazáncserével foglalkozunk, ezért fel vagyunk készülve minden típusú kazán bekötésére.

Vannak úgynevezett adapterek is a munka elvégzéséhez, amikor nem kell lebontani a kazánhoz csatlakozó csöveket, de nem minden esetben tudjuk ezeket alkalmazni.

Munkamegrendelés, tanácsadás

Borbély János 06308260130