Fűtésrendszerek gépi átmosása. Hőkamerás vizsgálattal.

Az alábbi sorokban próbálom leírni a fűtésrendszer tisztítás jelentőségét, szükségességét, előnyeit, aminek a figyelembevételével mindenki egy kicsit beleláthat ebbe a folyamatba.

Mindezt azért írom le, mert ezzel foglalkozom. Ha bármiféle kérdés felmerülne, kereshet a 06 30 8260130-as telefonszámon.                         Borbély János gázkészülékszerelő mester

A fűtésrendszer tisztítás sajnos egy elkerülhetetlen folyamat, amit bizonyos rendszerességgel meg kell ismételni.  Mi is tudjuk hogy elég költséges, de érdemes  elvégeztetni.

Az elkoszolódott fűtésrendszer sok hibát okozhat a gázkészülék egyes részeiben, amiknek a javítása elég sokba kerülhet. Tehát ez inkább egy megelőzés. Ha egy szivattyú, egy hőcserélő, vagy bármilyen  alkatrésze a kazánnak olyan szinten tönkremegy a fűtésrendszerben lévő szennyeződések miatt hogy cserélni kell, ez igen nagy költséggel járhat, és lehet hogy napokig nincs meleg víz és fűtés. Bizonyos esetekben viszont a fűtésrendszerben dugulások is keletkezhetnek, amit úgy veszünk észre hogy néhány radiátor nem fűt eléggé.  Ekkor egyes helyiségek túlfűtöttek lesznek mert azt gondoljuk hogy ha emeljük a kazánon lévő hőfok állítási lehetőséget akkor akkor hideg helyiségben is melegebb lesz. Sajnos nem. Ha egy fűtésrendszer az első elindításkor jó volt,  és ha valami, megváltozott akkor valami történt. Meg kell keresni az okát. Ezt hőkamerás vizsgálattal lehet legegyszerűbben kideríteni.

Az általunk készített két videóban azt mutatjuk be, hogy a hagyományos vízzel való átmosás és a gépi átmosás között mi a különbség.

Az első videoban csak tiszta vízzel mossuk a rendszert, itt is látszik mi jön ki a radiátorokból, fűtésrendszerből. Természetesen már ez is egy nagyon jó dolog.

Mivel nem video szerkesztéssel foglalkozunk, nem látszik de később szinte tiszta víz jön ki a fűtésrendszerből. Most rákapcsoltuk az impulzusos mosást. Ilyenkor a gép levegőt ad a vízhez. Kicsit hangos a gép!

De látszik hogy még mennyi szennyeződés jön ki a rendszerből.

Sokszor felmerül a kérdés hogy régen sem kellett, most mi ez új h...ség.

Természetesen megértem az ilyen jellegű hozzáállást is. És jogos is a felvetés.  Régen a pincében lévő gravitációs elven működő gázkazánok karnyi vastagságú csővel voltak szerelve, és a csövek tervezetten szűkültek. És még  az segített a dolgon hogy a régi öntöttvas radiátorok alsó bekötése magasabban volt mint a radiátor alja. Ezért a szennyeződés megállt a radiátor aljában. Ez jellemző az acéllemez, és az alumínium radiátorokra is. Nagyon sok esetben az acéllemez radiátorok cseréje során azt tapasztaljuk hogy a radiátor meghibásodást az okozza, hogy a radiátorban lévő szennyeződés megáll a radiátor aljában és ez okozza a korróziót.

A régebbi, még nyílt égés terű  kazánoknál a hőcserélő még vastag rézcsövekből készült, ezek nem tudtak eldugulni. De ha gond is volt velük egy savazással meg lehetet oldani a problémát. A mostani kondenzációs gázkészülékek hőcserélője már sokkal másabb felépítésű. A fűtésrendszerben lévő szennyeződésekre nagyon érzékeny.

A fűtésrendszer mélyponti tisztítása.                                                                       A fűtési rendszerekben az iszapleválasztó, és az egyéb szűrők ellenére is megülepszik a szennyeződés  a mélypontokon. Ezt érdemes először fizikai módon eltávolítani. Ez csak a több szintes házaknál, lakásoknál értendő.

Ez esetben lehet hogy célszerű levenni a pincében, szuterénben, garázsban  lévő radiátort és lehetőség szerint átmosni egy kerti csapnál, lefolyóba, csatornába, vagy valami megfelelő helyre. De ha radiátorszelepek (ha vannak) elzárása után kiengedjük a radiátorban lévő vizet, és az ezzel jövő radiátoriszapot, akkor már nem visszük fel a  szennyeződést a rendszerbe  a mélyponti radiátorból a magasabban lévő kazánig.  Ekkor nem kell levenni a radiátorokat. Ez után el lehet kezdeni a fűtés rendszer  gépi mosását. Ezt tapasztalatból írom, mert sok esetben a mélypontokról olyan szennyeződés jön fel a felső szinten lévő kazánhoz ahol rácsatlakozunk a fűtésrendszer tisztító géppel, hogy tényleg egyszerűbb leengedni a pincében a garázsban a szennyeződés nagyját.

A radiátoriszap, az a fekete olajos lé, ami a radiátorban van, így jön ki a leghatékonyabban a radiátorból mélypontoknál. Ez nem vonatkozik sem a padlófűtésre, sem az azonos szinten lévő radiátorokra, sem  arra a fűtésrendszerre ami azonos szinten van a kazánnal.

Az elvégzett munkák tapasztalatai szerint, a megrendelők többsége azzal keresett fel bennünket, hogy a radiátor nem fűt teljes felületében, vagy a padlófűtés nem működik tökéletesen. Ilyenkor szükség van egy személyes helyszíni felmérésre, amikor átnézzük a fűtésrendszert. És valójában felmérjük a hibát. Ekkor hőkamerával átvizsgáljuk a radiátorokat, a fűtéscsöveket, és a padlófűtést. A hőkamerás vizsgálat már kimutatja a hiba valószínű forrását.

De nem minden esetben csak a fűtésrendszer hibájára foghatjuk azt hogy a fűtésrendszer nem tökéletes. Ha a kazán hőcserélője már el van víz kövesedve akkor már nem tudja átadni a gáz fő égője megfelelően a hőt  a fűtésrendszer felé.  Ez inkább régi készülékeknél fordul elő. Ilyenkor a kazánok általában kiállnak túlmelegedési hibakódra, és sokszor a víz forráshoz  hasonló (rotyogó hang) jön ki a készülékből. Ekkor a hőcserélő savazására van szükség.

A radiátoros fűtési rendszereknél, amikor csak egy átlagos lakásról beszélünk, és kazáncsere, cirkócsere történik érdemes, vagy javasolt egy gépi fűtésrendszer tisztítás. De megint a személyes tapasztalatom az, hogy a gázkészülékcserét végző szakember mérje fel azt hogy tényleg szükség van-e a fűtésrendszer gépi átmosására.  Mivel mi kazáncserével foglalkozunk  a www.kazancsere.hu is a mi oldalunk ezért elég sokszor találkozunk már a kazáncsere felmérése során azzal a kérdéssel hogy tényleg szükség van a fűtésrendszer átmosására. Nagyon hatékony dolog, de vannak anyagi vonzatai is. Egy fűtésrendszer átmosás megfelelő géppel 45.000.- ft-tól indul , plusz a hozzá szükséges adalékok ára ami 18-20.000.- ft Természetesen  mindenféleképpen azt kell javasoljuk a kazáncsere során  hogy meg kell csinálni. Nem is mondhatunk mást. Ezekkel a sorokkal nem biztos hogy mindenki egyetért de azt is figyelembe kell venni hogy a kazáncsere összköltsége elég sok. és sokszor már a fűtésrendszer átmosására nincs anyagi lehetőség. Viszont ha egy jó minőségű mágneses iszapleválasztót építünk be a rendszerbe, akkor egy kicsit tudjuk húzni a gépi fűtésrendszer tisztítást. De előbb utóbb úgyis el kell végezni.

A gépi fűtésrendszer átmosásának folyamata:

Tervezett munkánál, kazáncserénél a vegyszeres kezelés 2 részből áll. Első lépésben betöltünk egy folyadékot, aminek több napig/hétig kell keringeni a rendszerben. Ezt a fűtés rendszer átmosásakor a szennyeződésekkel együtt kimossuk a rendszerből. Ha elkészült a tisztítás, akkor kerül bele a második folyadék, ami már véglegesen benne marad a fűtésrendszerben. Nem tervezett készülékcserénél viszont már a kazán levételekor átmossuk egyszer a fűtésrendszert, hogy az új készülékbe már ne kerüljön bele a szennyeződés.

A fűtésrendszer  átmosása elött mindenféleképpen kell egy személyes felmérés vagy pár fotó a kazán bekötéséről. A rendszer tisztítása során a kazánt teljesen kizárjuk a gépi mosás köréből., hogy ne kerülhessen szennyeződés a kazánba. Ehhez lebontjuk a kazán bekötéseit, és átkötjük rendszer tisztításhoz szükséges csövekkel.  Amikor a tisztítás befejeződött minden bekötést visszakötünk.  Mivel  már említettem hogy kazáncserével foglalkozunk, ezért fel vagyunk készülve minden típusú kazán bekötésére.

Vannak úgynevezett adapterek is a munka elvégzéséhez, amikor nem kell lebontani a kazánhoz csatlakozó csöveket, de nem minden esetben tudjuk ezeket alkalmazni.

Munkamegrendelés, tanácsadás

Borbély János 06308260130