Gázszivárgás ellenőrzés

Ha a lakásban esetleg gázszagot érezne, annyira nem kell megrémülni. Nagyon ritkán fordul elő hogy a levegő gázkoncentrátum robbanást okozzon. Természetesen nagyon vigyázni kell a gázszag érzékelésekor.

Ha a lakásba belépve az ajtó kinyitásakor már erős gázszagot érzünk, legfontosabb hogy ne kapcsoljunk fel semmiféle világítást. Ne keletkezzen a gáz berobbanásához szükséges feltétel. Azonnal zárjuk el a gázórát  Szellőztessük át a lakást. Nem biztos olyan nagy a gond ahogy gondolnák.

Ha a szomszédból jön a gázszag, ne csengessünk be!!!!!

Az általunk használt földgáz, miattunk meg van szagosítva, ezért érezzük a "gázszagot".

Az alábbiakat átolvasva sok mindent megtudhat a földgázról, annak tulajdonságairól. és  gázszagot érez tegye a következőket:

Ha több gázkészülék van a lakásban, konvektorok, tűzhely, vízmelegítő. A gázóra visszanyitása után, a gázszivárgás észlelhető helyénél zárja el a gázkészülék alatti/melletti/feletti gáz elzárót. Ez egy kék, vagy egy sárga golyóscsap. Az elzáráskor az elzáró tengelyének merőlegesnek kell lennie a gázcsőre.  Ekkor elzártuk a hibás készüléket. Ha esetleg a hibásnak vélt gázkészüléknél nincs elzáró (ami szinte kizárt) vagy nem tudja elzárni, újból zárja el a gázóra fő elzáróját.

Szellőztesse át a helyiséget.  Ekkor már kizártuk a hibás készüléket ahol gázszivárgás lehet.

Ha mégis tartósan  gázszagot érez a készülék elzárása után zárja el a gázóra fő elzáróját és hívjon bennünket  a 06 30 826 0130-as számon.

Amit tudni kell a földgázról:

 Az alábbiakat teljes  mértékben a szolgáltató oldaláról másoltam ki.

Forrás: www.foldgaz.hu

A földgáz összetétele

Tipikus gázössze é tel

  • 97% Metán (CH4)
  • 0,919% Etán (C2H6)
  • 0,363% Propán (C3H8)
  • 0,162% Bután (C4H10)
  • 0,527% Szén-dioxid (CO2)
  • 0-0,08% Oxigén (O2)
  • 0,936% Nitrogén (N2)
  • Nemesgázok (He, Ne, A-a Xe) nyomelemként

­A felsorolt komponensek mindegyike színtelen, szagtalan. Egyes helyeken tartalmazhat kén-hidrogént (H2S), amit jellegzetes „záptojás”-szag jellemez.A földgáz jellegzetes szaga a nagyon kis mennyiségben adagolt speciális szagosító anyagtól származik, ami a tetrahidrotiofén – THT, (CH2)4S - és a terc-butil-merkaptán – TBM, (CH3)3CSH - fele-fele arányú keveréke.

A gázszagosítás célja a gázszivárgás észlelésének könnyítése, és ezáltal a robbanásveszély gyorsabb elhárítása.

A víztartalom általában nagyon kicsi (10-40 mg/m3), ezt a gázszállító eltávolítja (fagyásveszély).

1 m3 földgáz teljes mértékű elégetéséhez megközelítőleg 10 m3 levegő szükséges. A földgáz tökéletes égése során kék lánggal ég, káros égéstermékek, füst, korom, hamu nélkül, igen alacsony szénmonoxid- és kéndioxid-kibocsátással, ezáltal környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiahordozók egyike és nagymértékben hozzájárul az üvegházhatás mérsékléséhez.

A földgáz robbanóképes elegyet alkot, ha a levegővel 5-15% közötti arányban elegyedik.

A földgázt biztonsági okokból szagosítják, hogy esetleges szivárgása már a gyúlékony elegyet képző koncentráció alatt is érezhető legyen. A szagosító anyagot általában a nemzeti gázszállító-rendszeren adagolják a földgázhoz, így a kereskedőkhöz, szolgáltatókhoz már szagosított gáz érkezik.

A földgáz nem mérgező, a levegőnél könnyebb (sűrűsége megközelítőleg 0,68 kg/m3 míg a levegőé 1,293 kg/m3).
A fölgáz mennyiségét Magyarországon gáztechnikai normál köbméterben mérik (1 m3 megfelel annak a gázmennyiségnek, melynek térfogata 1,01325 bar nyomáson és 15°C-on 1 m3), de a fogyasztókkal az energiatartalma alapján, MJ-ban számolnak el. Az energiatartalom a gázösszetételtől függő fűtőérték (MJ/m3) és a mennyiség (m3) szorzata.

 

 

 

 

Gázszivárgás mérés Zugló, Rákospalota, Pestújhely, Mátyásföld, XIV., XV., XVI. kerület és vonzáskörzete. Gázszivárgás ellenőrzés Zugló, Rákospalota, Pestújhely. Gázszivárgás ellenőrzés Zugló, Pestújhely, Rákospalota.